Het is onduidelijk wanneer de kerk precies werd gebouwd. Zeker is wel dat de toren in 1681 hersteld of heropgebouwd werd.
Later werd er een neogotische kerk aangebouwd in rode baksteen. Door de opkomst van het toerisme in Middelkerke, in het laatste kwart van de 19de eeuw, werd de kerk al vlug te klein. Dit gaf aanleiding tot verschillende bouwplannen. Uiteindelijk werd er in de periode 1932-1935 een belangrijke uitbreiding in neoromaanse stijl gerealiseerd. De architect, Gustaaf Vandamme uit Oostende, liet hierbij het schip van de oude kerk bijna volledig intact.

Het interieur van de kerk is volledig gedecoreerd door de kleurrijke neobyzantijnse muurschilderingen van de Gentse kunstenaar Oscar Hoge. Deze bijzondere decoraties zijn uitgevoerd in de sgraffito techniek, waarbij er lijnen worden uitgekrast in de nog natte kalkmortel. Vervolgens zijn de kleurvlakken ingeschilderd; grote delen van de schilderingen zijn aangebracht in de fresco techniek. Hierbij wordt er enkel geschilderd met water en pigmenten; deze gaan een reactie aan met de nog natte kalkbepleistering. Hierdoor ontstaat er een zeer sterke laag en blijven de kleuren erg fris. Deze techniek komt voornamelijk voor in landen ten zuiden van de Alpen.

Het interieur van de kerk wordt in verschillende fasen gerestaureerd, momenteel is de tweede fase aan de beurt. De muurschilderingen zijn zeer vervuild geraakt door vuil, stof en roet. De schilderingen worden schoongemaakt door middel van wish-ab sponzen, gemaakt van gevulkaniseerd rubber. De sponzen kruimelen af door beweging over de ruwe ondergrond zonder schade aan te brengen en nemen het vuil en roet weg.
Barsten, scheuren en gaten in de ondergrond worden opnieuw opgevuld met kalkmortel in de originele techniek en onzichtbaar geretoucheerd. Door vroegere vochtinfiltratie zijn er veel vlekken en zouten aanwezig. Ook deze vlekken worden geretoucheerd, zodat de muurschilderingen weer hun oorspronkelijke uitzicht terugkrijgen.

Onze Restauratie projecten:

Antwerpen – The Jane

Brugge – OVL

Middelkerke – Sint-Willibrorduskerk

Geraardsbergen – Literaal gebouw

Izegem – Eperon D’or

Leuven – Station