Het gebouw werd in 1812 (volgens het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium, volgens andere bronnen in 1817) opgetrokken in empirische stijl naar het ontwerp van L. Roelandt in opdracht van de bankier A. Spitaels. Het pand werd na het faillissement in 1872 van Spitaels opgekocht en herbergt nu de brasserie De Cerkel. Het is tevens het partijlokaal van de Open VLD en is bij de Geraardsbergenaars beter bekend als de Liberale Kring.

Tijdens de restauratie werd de gevel naar zijn oorspronkelijk ontwerp teruggebracht. Alle toevoegingen van na 1817 zijn verwijderd. Ook het interieur werd volledig gerestaureerd. Door de verregaande verkommering van het gebouw was het een intensieve restauratie. Heden ten dage is op de eerste verdieping een klein museum van de liberale beweging ondergebracht. In de grote zaal bevindt zich nu een museum ter ere van Manneken-Pis.

De restauratie bestond uit een aantal aspecten. Het ontbrekend lijst- en stucwerk werd aangevuld en de muurschilderingen gereinigd, geretoucheerd en gereconstrueerd waar delen ontbraken. Aan de hand van stratigrafisch onderzoek naar de afwerkingslagen van verschillende muurvlakken, deuren, plinten en pilaren kon de originele kleurstelling bepaald worden. Zo werd op de muren een marmerimitatieschildering aangetroffen, op de balustrade van de grote trap een houtimitatie en op de kleine trap naar de tweede verdieping een koperimitatie. Deze imitatietechnieken werden in de laatste fase van het restauratieproces gereconstrueerd.

Onze Restauratie projecten:

Antwerpen – The Jane

Brugge – OVL

Middelkerke – Sint-Willibrorduskerk

Geraardsbergen – Literaal gebouw

Izegem – Eperon D’or

Leuven – Station